Oleje roślinne – rodzaje i zastosowanie

Oleje roślinne są dziś najbardziej polecanymi tłuszczami, ze względu na swój znakomity skład. W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych, w większości składają się z kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym głównie omega-3 i omega-6 mających bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zaleca się, by oleje roślinne stanowiły przeważającą większość wszystkich tłuszczy w codziennej diecie każdego człowieka. Pozwoli to zachować zdrowie, witalność oraz zapobiegnie wystąpieniu wielu chorób cywilizacyjnych, np. chorób układu krążenia. Oleje roślinne są więc stosunkowo tanim, ale niezwykle skutecznym sposobem na zdrowie. Przede wszystkim są darem natury, a ich wybór jest naprawdę szeroki.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki bardzo szybko zdobył dużą popularność i zaczął często pojawiać się na sklepowych półkach. Czarnuszka to bowiem roślina, której prozdrowotne właściwości znane są od wieków. Wspiera pracę wątroby, chroni ją przed uszkodzeniami, reguluje ciśnienie krwi oraz działa przeciwgrzybicznie. Jest również silnym przeciwutleniaczem i posiada specyficzny smak. Duża zawartość nnkt sprawia, że bez wątpienia warto włączyć go do codziennej diety. Olej z czarnuszki warto pić szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wzmacnia odporność.

Oleje rzepakowe

Oleje rzepakowe to najpowszechniej stosowane oleje roślinne. Ma najniższą dawkę kwasów nasyconych. Ma najwyższą wartość kwasów omega 3,6 i 9, które działają zbawiennie na nasz organizm, obniżając cholesterol, dzięki czemu wspomaga pracę mózgu, serca i stawów. Ma łagodny ziołowy smak i żółty kolor. Wiele osób stosuje oleje rzepakowe, nie mając pojęcia, że poza produktem do smażenia, są prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych.

Olej konopny

Olej konopny to olej, który poleca się spożywać na zimno. Jest doskonałym dopełnieniem smaku wielu potraw, dzięki wyczuwalnemu aromatowi orzechów. Olej konopny jest skarbnicą składników odżywczych, pomaga w leczeniu trądziku, łuszczycy i wyprysków. Pomaga także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Na rynku możemy również spotkać olej z ostropestu, który ma zbawienny wpływ na naszą wątrobę oraz olej lniany. Wszystkie oleje spożywcze są niezwykle zdrowe i powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *