Wbrew pozorom wybór dobrej jakości oliwy z oliwek wcale nie jest taki prosty. Kiedyś oliwa z oliwek nie słynęła tak wielką popularnością jak teraz. Tym bardziej, ze w dzisiejszych czasach coraz więcej osób interesuje się zdrowa żywnością oraz wyznaje zasadę „ jestem tym co jem”. O dobroczynnym wpływie tego cudownego eliksiru zdrowia i długowieczności nie trzeba nikomu przypominać. A co najważniejsze jest w 100% naturalny.

Oliwa z oliwek – cudowny wpływ na zdrowie.

Oliwa z oliwek ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Wszystko za sprawą witamin, minerałów i mikroelementów. Jednak w tym momencie należy koniecznie wspomnieć, że chodzi o oliwę tłoczoną na zimno a mianowicie oliwę Extra Vergine. Oliwa z oliwek jest zdecydowanym faworytem wśród lekarzy i dietetyków. Jest całkowicie produktem roślinnym dlatego nie zawiera cholesterolu. Kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie przyczyniają się do podniesienia dobrego a obniżenia złego cholesterolu. Zawarte w niej przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia oraz wzmacniają błony komórkowe. Wspomaga procesy przemiany materii, doskonale oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cukru we krwi, jest bogatym źródłem witamin z grupy B,witaminy C oraz składników mineralnych między innymi takich jak potas, fosfor czy magnez. Korzystnie wpływa na wzrok, chroni przed zakażeniami dróg oddechowych, działa przeciwzapalnie i wzmacniająco. Zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych oraz pomaga w rekonwalescencji. Cieszy się również szerokim zastosowaniem w kosmetyce. Działa łagodząco, nawilżająco i kojąco na skórę. Spłyca oraz wygładza już istniejące zmarszczki. Doskonale sprawdzi się również jako balsam do ciała. Dodana do szamponu do włosów doskonale nawilży, wzmocni oraz zregeneruje zniszczone końcówki. Jak widać oliwa z oliwek cieszy się coraz większym zainteresowaniem i powodzeniem. Bardzo słusznie ponieważ zalet posiada niezmiernie dużo, a co najważniejsze jest w 100% naturalna. A teraz w świecie przetworzonego i sztucznego pożywienia jest jak przysłowiowa „ wisienka na torcie”.