Jak mawiają znawcy oliw z oliwek dziewicza jest najlepsza. Chodzi mianowicie o oliwę Extra Vergine tłoczona na zimno. Do jej produkcji używa się tylko świeżych oliwek a najlepiej takich nie bardzo dojrzałych. Oczywiście nie ma również mowy o dodatku chemii czy też ulepszaczy. Pierwsze tłoczenie musi się odbyć koniecznie najpóźniej do 24 godzin od momentu zerwania. Musi być koniecznie tłoczona na zimno dzięki czemu nie traci tak drogocennych składników odżywczych i minerałów.

Oliwa Extra Vergine eliksirem na długowieczność.

Oliwa Extra Vergine to oliwa o najniższej kwasowości ( wskaźnik który świadczy o wartościach odżywczych i zdrowotnych). Oliwa ta jest najlepszą oliwą, triumfuje na pierwszym miejscu w randze oliw. Zalet zdrowotnych można wymieniać w nieskończoność.

Ale oto najważniejsze z nich:

– zapobiega chorobom nowotworowym,

– podnosi poziom dobrego cholesterolu a obniża złego,

– reguluje poziom cukru we krwi,

– oczyszcza organizm z toksyn,

– pobudza metabolizm,

– dzięki przeciwutleniaczom zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego,

– pomaga w leczeniu problemów układu pokarmowego,

– działa przeciwzapalnie i wzmacniająco,

-pomaga przy kamicy żółciowej,

-wzmacnia błony komórkowe,

– przeciwdziała procesom starzenia,

– wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,

– Zapewnia doskonałe zdrowie zarówno fizyczne jak i psychiczne,

– jest lekko strawna,

– przyczynia się do lepszego wchłaniania wapnia przez organizm.

Ale to nie jedyne zalety charakterystyczne dla takiego produktu jak oliwa extra vergin. Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni sprawdza się doskonale również w kosmetyce. Jest doskonałym sposobem na naturalny balsam do ciała. Pomaga w walce z cellulitem oraz rozstępami. Pomaga zniwelować i zredukować zmarszczki. Dodana do szamponu do włosów wzmacnia, odżywia i regeneruje zniszczone końcówki.

Oliwę z oliwek Extra Vergine najlepiej spożywać na surowo, ponieważ właśnie wtedy dostarczy organizmowi to co najważniejsze . Doskonała do sałatek, sosów czy pieczywa. Ten bezcenny skarb powinien się znaleźć w każdej kuchni.