Ten naturalny i zdrowy produkt jest nieodłącznym elementem włoskiego stołu oraz włoskich dań, ze względu na swoje walory smakowe oraz zdrowotne. Nie na darmo oliwa z oliwek została nazwana eliksirem zdrowia i długowieczności. Oliwa z oliwek to tak naprawdę sok wyciśnięty ze świeżych oliwek. Triumfuje oczywiście oliwa extra Vergine przy której produkcji nie może być użyta chemia.

Na co zwracać uwagę przy wyborze najlepszej oliwy z oliwek?

Najważniejszym jest aby oliwa była tłoczona na zimno dzięki czemu nie traci wszystkich drogocennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Powinna być w ciemnej butelce. Bardzo ważna jest również niska kwasowość. Wybór oliw z oliwek na rynku jest ogromny, zaczynając od extra vergine, po oliwę z oliwek czy wytłoczyn oliwnych. Prawdziwa oliwa po włożeniu do lodówki zgęstnieje a gdy tylko uzyska temperaturę pokojową powróci do pierwotnej konsystencji. Najlepsza oliwa z oliwek powinna się znaleźć na każdym stole. Jest nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawiera duże ilości kwasu oleinowego, które przyczyniają się do spadku zachorowań na astmę. Jest nieoceniona przy kamicy, nieżycie żołądka oraz miażdżycy. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Zapobiega chorobom nowotworowym oraz pomaga w ich leczeniu. Wzmacnia siły obronne organizmu. Oliwa z oliwek pozytywnie wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne oraz dobroczynnie wpływa na układ nerwowy. Ale to nie wszystkie zalety najlepszej oliwy z oliwek. Ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Doskonale nawilża i odmładza skórę. Pomaga w walce z cellulitem oraz rozstępami. Doskonale sprawdzi się również jako balsam do ciała, nie dość że odżywi i wygładzi skórę to jest w 100% naturalny. Jak widać najlepsza oliwa z oliwek ma szerokie zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Doskonale wpływa na zdrowie oraz ogólny stan organizmu. A cóż jest cenniejszego niż właśnie zdrowie. Jest bezcenne.